[email protected]
  +90 212 266 75 31
EN
EN
KULAK KİRİ
KULAK KİRİ
Ana Sayfa / Kulak Kiri

Kulak kiri ya da serumen normal miktarlarda kulak için nemlendirme, bakterilere karşı koruma, asit-baz dengesini sağlama gibi fonksiyonları olan bir salgıdır. Kulak kirinin yokluğu kuru ve kaşıntılı bir kulakla karşı karşıya kalmak demektir. Kulak kanalı kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Bunu, kulak zarından başlayıp kulak kanalı girişine doğru olan migrasyon hareketi sağlar. Bu yavaş ve düzenli bir harekettir. Kulak kiri dış kulak yolunun dış 1/3'lük kısmında oluşur. Kulak yolunun derinliklerinde oluşmaz. Dolayısıyla eğer kulak zarının önünü tıkayan bir kulak kiri ile karşı karşıyaysak, muhtemelen bir kulak temizleme pamuğu ile kulak kiri kulak zarına doğru itilmiştir. Bu aplikatörleri kullanmak faydadan çok zarar getirir.

Kulağımı aralıklı olarak temizletmem gerekli mi?
İdeal şartlar altında kulakların temizletilmesine gerek yoktur. Ancak semptom olusturacak kadar kulak kiri birikmişse temizlik işlemi yapılır.

Kulak kiri hangi semptomlara (belirtilere) neden olur?
1. Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi
2. Kısmi işitme kaybı
3. Çınlama, uğultu, kulakta ses
4. Kaşıntı, koku, akıntı

Kulak kiri hangi yöntemlerle temizlenir?
1. İrrigasyon yöntemi (suyla yıkama): Bu yöntemde kullanılacak su vücut ısısı düzeyinde olmalıdır. 15-30 dakika öncesinde kulak kirini yumuşatan damlalar damlatılırsa işlem oldukça efektif olur. Yalnız diyabetli, kulak zarında delik olan, tüp olan ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bu yöntem tercih edilmemelidir.

2. Aspiratörle ya da özel aletlerle temizleme : Bu yöntemde ise ya mikroskop eşliğinde ya da otoskop kullanarak kulak kiri aspiratör dediğimiz aletle veya özel minyatür kulak aletleriyle temizlenir. Eğer kulak yolu darsa, tüp, kulak zarında delik varsa ya da bağışıklık sistemi zayıfsa bu yöntem tercih edilmelidir.



Kulak temizleme pamuklarını neden kullanmamalıyız?
Çünkü kulak temizleme pamuklarıyla kulak kirini kulağın derinliklerine itersiniz ve blokaja sebep olursunuz. Ayrıca bu aplikatörleri kullanıken kulak yolunu ya da kulak zarını zedeleyebilirsiniz.

Kulağımda fazla kir oluşmasını nasıl engellerim?
Maalesef bunu engelleyecek bir yol yoktur. Kulak temizleme çubuklarını kullanmamanız şiddetle tavsiye edilir. Eğer kulaklarınız fazla kir üretmeye eğilimli ise ya da işitme cihazı kullanıyorsanız 6-12 aylık periodlarla kulak burun boğaz doktorunuza muayene olup gerekirse kulak temizliği işlemi yaptırabilirsiniz

Copyright @ 2016. Prof. Dr. Hasan Tanyeri.
Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.